top of page
Banner.jpg
Oud Leiden

Oud Leiden

Een wandeling vol afwisseling. Het gaat langs een reeks buitengewoon sfeervolle grachten. Langs de universiteit, de oudste van Nederland - Leiden is het Oxford of Cambridge van ons land. Langs de kunstmatige heuvel met burcht, waar eens een leenman van de bisschop van Utrecht zetelde, en waar Leiden haar oorsprong heeft. Langs een selectie van de talloze hofjes - waarvan we een aparte rondleiding hebben samengesteld.

Hofjes in Leiden

Hofjes in Leiden

Er zijn meer historische binnensteden met hofjes, maar nergens zo veel als in Leiden. De stad heeft liefst 35 stuks, vaak heel verschillend, de een nog mooier dan de ander. Echt historische plekken, want een groot deel stamt uit de 17de eeuw, toen Leiden op Amsterdam na de grootste stad van Nederland werd, dankzij haar textielnijverheid.

Rembrandt wandeling

Rembrandt wandeling

Rembrandt wordt vaak geassocieerd met Amsterdam. Maar hij woonde vanaf zijn geboorte 25 jaar in Leiden en ontwikkelde in deze stad ook zijn beroemde schilderstijl. Zijn belangrijkste opdrachten in Leiden kreeg hij van stadhouder Frederik Hendrik – diens secretaris Constantijn Huygens herkende onmiddellijk zijn grote talent. Betaalden Leidse burgers voor zijn schilderijen zo’n 8 gulden, de stadhouder gaf 100 gulden.

Rondleiding Leiden

 

Een wandeling door Leiden is een belevenis. De stad is ongekend monumentaal, en zonder de hectiek van Amsterdam.

Leiden is met 1250 rijksmonumenten zelfs een van de bezienswaardigste steden van Nederland.   

TOURS IN LEIDEN

bottom of page