top of page
Wix-Utrecht-3.jpf
Sint-Willibrordkerk

Sint-Willibrordkerk

Vm. Andreasklooster

Vm. Andreasklooster

Jacobikerk

Jacobikerk

Domkerk

Domkerk

Jacobikerk

Jacobikerk

Paushuize

Paushuize

Buurkerk

Buurkerk

Willibrordkerk

Willibrordkerk

Augustinuskerk

Augustinuskerk

Pieterskerk

Pieterskerk

Janskerk

Janskerk

Domkerk

Domkerk

Catharijneconvent

Catharijneconvent

Domkerk met kruisgang

Domkerk met kruisgang

Religieus Utrecht

Als je korte tijd door het historische centrum van Utrecht wandelt, passeer je vast en zeker een reeks kerken. Er staan er liefst twaalf op korte afstand van elkaar, alle rijksmonumenten en meest van grote schoonheid. Sommige zijn door Pieter Saenredam vereeuwigd op beroemde schilderijen, zoals de romaanse Janskerk en Pieterskerk, daterend uit de 11de eeuw. Er zijn ook kerken uit de 12de, 13de eeuw, 16de, 19de en 20ste eeuw.

Waarom zoveel kerken op een kluitje? Utrecht was eeuwenlang het religieuze centrum van de noordelijke Nederlanden. Vanuit Utrecht werd het land gekerstend. In 690 stichtte missionaris Willibrord een spiritueel centrum en in de achtste eeuw kreeg de stad een bisschop, met ook wereldlijke macht, hij werd zelfs de belangrijkste heerser van de Noordelijke Nederlanden.

In de 11e eeuw werd het kerkelijk centrum uitgebreid met het fameuze ‘kerkenkruis’: op ieder uiteinde van een denkbeeldig kruis werd een kerk gebouwd en voltooid met de Domkerk in het centrum van het kruis. Dit werd een van de mooiste gebedsruimten van het land, ondanks de verwoesting van het schip bij een beruchte zomerstorm in 1674. Verder maakten Janskerk en Pieterskerk deel uit van het kruis, twee andere werd later afgebroken.

Er werden ook kloosters gebouwd, waarvan het Catharijneconvent uit de 15de eeuw een nog altijd bestaand hoogtepunt is, tegenwoordig een museum. De kerk van het klooster is de huidige rooms-katholieke Sint-Catharinakathedraal.

Tijdens de rondleiding bezoeken een aantal kerken, want iedere dag zijn er een aantal opengesteld, waaronder bijna altijd de Domkerk.

Typering

  • Twaalf kerken op een kluitje, waaronder kerken uit de middeleeuwen  

  • Religieus centrum Noordelijke Nederlanden

  • Paushuize

  • Pandhof Sinte Marie

Verdere gegevens

Rondleiding op afspraak voor kleine of grote groepen.

Prijs: € 20,00 per persoon. Voor bedrijven en instellingen komt de btw erbij.

Kleine groepen betalen per persoon iets meer.

Duur: ongeveer 2 uur

Reserveren: Stuur een mail naar aa@architectuuramsterdam.nl

Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655.

bottom of page