top of page
Wix-algemeen-3.jpg

Over ons

Wie zijn we?

De kern van Stadswandelkantoor: Bert Franssen en Ruud van Soest, architectuur­journalisten en architectuurhistorici. Afgestudeerd als socioloog en researchpsycholoog en lang als zodanig werkzaam geweest. Research was én is de kern van ons werk.

Later stapten we over naar de journalistiek en via de landelijke erfgoedorganisatie Heemschut al snel naar de architectuurjournalistiek. Architectuurgeschiedenis en hedendaagse stedenbouw. Onderzoeken blijft de basis van alles wat we doen, het is onze bestaanswijze.

We zijn niet alleen…

Stadswandelkantoor is een echte netwerkorganisatie. We  werken samen met woning­corporaties, de gemeente, architectuurinstellingen, en met een groep fantastische rondleiders. Allen met een academische achtergrond, velen hebben gepubliceerd over Amsterdam. Als ervaren gidsen begrijpen we dat een studiereis, excursie of gewoon een bezoekje aan Amsterdam ook plezierig moet zijn. We vertellen dus geen ‘droog’ verhaal, bewegen ons lichtvoetig door de steden. Maar at the end of the day heeft u wel iets opgestoken. Deskundig én plezierig dus.

 

Wat doen we?

 • Rondleidingen, natuurlijk. Door de fascinerende architectuur, historie en stedenbouw van steden. Voor een gezin van de Veluwe dat ook het zondige Amsterdam wel een wil zien, voor scholieren en studenten, voor bedrijven, vriendengroepen, families. Leerzaam, actief en gezellig en veelzijdig: we vertellen over het leven in de stad.
  Heel vaak ook leiden we professionals rond: gemeentebesturen, woningcorporaties, architecten, planologen. Amsterdam is voor stedenbouwkundigen een avontuurlijke en vindingrijke stad.

 • We leiden úw gasten rond. Voor de gemeente bijvoorbeeld de wethouder Cultuur van Kopenhagen, journalisten uit binnen- en buitenland. De gemeente Wenen kwam op eigen houtje bij ons. Bedrijven trakteren hun gasten op een interessante tocht door Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of Leiden.

En wat nog meer?

 • Lezingen. Voor architecten en studenten van universiteiten in binnen- en buitenland. Ofen lezingenreeks voor filialen van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Maar ook gewoon een ontspannen lezing bij een housewarming party op de Zuidas.

 • Documentatie en research. Zo beschreven we voor het Van Eesterenmuseum hun Buitenmuseum in Slotermeer en het modernistisch stedenbouwkundig ontwerp van Cornelis van Eesteren.

 • Talk to me! en Talk back! Stadswandelkantoor begon digitaal met innovatie­subsidie van Nederland Kennisland (Digitale Pioniers). We bouwden zo’n beetje de eerste app voor rondleidingen – in 2004, het woord bestond nog niet. Redactionele formule: beeld en tekst en stond je voor een gebouw, druk op een knop en architecten vertelden zélf waarom ze het zo ontworpen hadden.

 • We begeleiden studiereizen. Voorbeelden: projectontwikkelaars van het uitgestrekte King’s Cross gebied in Londen bezochten we de nieuwe stedenbouw in Amsterdam, een grote Zuid-Koreaanse woningcorporatie hebben we de Amsterdamse sociale woningbouw laten zien en uitgelegd.

 • Exposities voor het Informatiecentrum Oostelijk Havengebied: De near-realities van het Oostelijk Havengebied en De slag om de Javabrug.

 • Publicaties. Vele artikelen over architectuur, stedenbouw en erfgoed. 

  Wat zeggen anderen over ons?
  Dat leest u hier

Ruud van Soest en Bert Franssen (r)
bottom of page