top of page
Wix-Utrecht-NL.jpg
Werfkelders

Werfkelders

Stationsplein

Stationsplein

Pieterskerk

Pieterskerk

Huis Zoudenbalch

Huis Zoudenbalch

vm. Hoofdpostkantoor

vm. Hoofdpostkantoor

Janskerk

Janskerk

Mariahoek

Mariahoek

Domkerk

Domkerk

Academiegebouw

Academiegebouw

Catharijneconvent

Catharijneconvent

Domkerk met kruisgang

Domkerk met kruisgang

Historisch Utrecht

Een wandeling door historisch Utrecht voert je door een van de mooiste steden van het land. Niet iedereen weet dat, maar de cijfers liegen niet. De stad heeft 1400 rijksmonumenten, na Amsterdam en Maastricht het grootste aantal van het land.

De meeste rijksmonumenten bevinden zich in een buitengewoon sfeervol historisch centrum, met een onnoemelijk aantal pleinen en pleintjes, steegjes, smalle straten en, uniek in de wereld, 732 werfkelders, aangelegd slechts iets boven het waterniveau van de binnengrachten. Een heel oude stad ook, ontstaan vanuit een Romeinse burcht aan de noordgrens van het Romeinse rijk.

Utrecht was heel lang de grootste stad van het land, vanaf de zevende eeuw werd Nederland vanuit Utrecht gekerstend. Lang bleef de stad het religieuze centrum in van het land. Dat blijkt ook nu nog uit de talloze kerken die op een klein oppervlakte in het centrum te vinden zijn. Daaronder het befaamde ‘kerkenkruis’: op de hoekpunten en op de kruising van een denkbeeldig kruis werden kerken gebouwd, waarvan er nog drie over zijn. Het hart daarvan was de Domkerk, gebouwd vanaf de 13de eeuw. Het schip daarvan kwam bij een storm in 1674 naar beneden, maar het restant, 50% van geldt nog steeds als een zeldzaam hoogtepunt van gotische bouwkunst van Nederland. De Dom is meestal geopend voor de publiek.

Nieuwbouw rond het station gold lang als een uitermate negatief voorbeeld van modernisme. Maar na een langdurig proces van overwegen en heroverwegen en de daarop volgende nieuwbouw, waarbij zelfs een gedempt deel van de Catharijnesingel opengegraven werd, ziet de stationswijk er nu uit als een geslaagd voorbeeld van renovatie en herstelbouw.

Typering

  • Zeer oude historische binnenstad, zeer goed bewaard gebleven

  • Pittoresk centrum, pleintjes, smalle straatjes en steegjes

  • 732 'werfkelders'

  • Middeleeuwse kerken, romaans en gotisch

  • Attractieve nieuwbouw rond Centraal Station en Hoog Catharijne

Verdere gegevens

Rondleiding op afspraak voor kleine of grote groepen.

Prijs: € 20 per persoon. Voor bedrijven en instellingen komt de btw erbij.

Kleine groepen betalen per persoon iets meer.

Duur: ongeveer 2 uur

Reserveren: Stuur een mail naar aa@architectuuramsterdam.nl

Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655.

bottom of page