top of page
Rondleiding Amsterdam
Metamorfose van het Kattenburgerplein

Het plein waar de Oostelijke Eilanden, aan het oude centrum van Amsterdam raken. De laatste jaren was het een beetje een hondse plek, duister, kaal, waarom zou je er komen?

Kattenburgerplein.jpg

Dat Kattenburgerplein is heringericht. Miniplantsoentjes omgorden nu de loze vlakte van het voormalige plein, vriendelijke sierkiezel vervangt het sombere plaveisel. Bankjes, het stalen beeld van een zeeman, een scheepsanker: het naastgelegen Scheepvaartmuseum laat zich gelden. De haringkraam van de Eilanden is naar het plein verhuisd en doet er goeie zaken.

Maar er ontbreekt iets. De pratende putdeksels van Dirk van Lieshout en Simonis (https://business.facebook.com/watch/?v=10202386145401929) zijn verwijderd. "Was lastig te combineren met het siergrind," legt Van Lieshout uit, "maar ze komen terug op de Kattenburgerstraat."

Naast café Daan en Daan valt me plotseling de doorgang naar de binnenhof op, evenals een lantaarn met keizerskroon. Altijd al een rebelse wijk, komt plotseling met aanzwellend geluid van toeters en trommels een proteststoet de hoek om - zie link hieronder. Kattenburg blijft Kattenburg. Zie ook de VIDEO (https://www.youtube.com/watch…) bij de opmerkingen hieronder.

bottom of page