top of page
Rondleiding Amsterdam

Brug of tunnel II

27 jan. 2020

BRUG OF TUNNEL? De gemoederen liepen hoog op, maar het stof is nu neergedaald. En zowaar, het verstand lijkt te zegevieren. In plaats van de jongensdroom van een bewoner van Noord over een 'brug over het IJ' als startpunt te nemen, in plaats van het trotse verlangen van jonge leden van een raadscommissie om een 'mooie brug op een mooie plaats' voor ons Amsterdammers te realiseren, is er nu een professionele analyse gemaakt over een 'verbinding met Amsterdam-Noord'.


  

Passage onder IJ.jpg

Langzaamaan wijken de complotheorieën (de snode havendienst heeft al sinds de 17de eeuw een brug weten tegen te houden), de Calimero-verhalen (andere steden hebben wél een brug, waarom wij niet?) en het hebbeding-argument (staat het niet prachtig, zo'n icoonbrug?).

Kortom, er is eindelijk een verstandige en open discussie mogelijk. Ook over de optimale locatie van brug of tunnel wordt weer echt nagedacht. Een brug in het verlengde van de Jan Schaeferbrug zou de ruimtelijkheid het IJ verpulveren. Een brug bij het Kompaseiland tast de unieke wijdse ruimte ook aan, maar zou als compromis wellicht aanvaardbaar zijn.

Een tunnel heeft onze voorkeur en is goed te doen, zoals dit artikel laat zien: https://www.cobouw.nl/…/onder-het-ij-door-veel-slimmer-dan-….

Hier ook een kort bericht over het rapport 'Genereus Verbonden Naar een grootstedelijke toekomst' van de onafhankelijke adviescommissie: https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=46911

En het rapport zelf: https://www.rijksoverheid.nl/…/bijlage-genereus-verbonden-e…

bottom of page