top of page

Alles wat je moeder verboden heeft

Deze wandeling in het historische centrum legt een accent op de 'dark side' van Amsterdam. De werkelijkheid van de Wallen. De mooiste hoerenbuurt ter wereld, maar hoe krijgt de politiek greep op de uitwassen? Hoe Amsterdam de verslaafdenproblematiek met politiek realisme probeerde op te lossen.

 

We wandelen verder in de wijde omgeving van 'Wallen', bezoeken een reeks highlights van het oude centrum. Een mix dus van de 'dark' and the 'bright' site.
  

Deze wandeling door een prachtige Amsterdamse wijk toont de 'dark side' van Amsterdam, soms min of meer verborgen, dan weer bijna stuitend openbaar. 
Met de 'dark side' bedoelen we onder meer de Wallen. Een toeristische highlight, uiterst sfeervol, de mooiste hoerenbuurt ter wereld zelfs. En niet zoals gebruikelijk gelegen aan de rand van het centrum, maar er midden in, met een decor van historische gebouwen, waaronder veel beschermde monumenten. Echt het bezoeken waard, attractief en beslist veilig.
Helaas is een flink deel van deze bedrijfstak verbonden met zware criminaliteit, de politiek krijgt er maar moeizaak greep op. Legalizeren van deze business (sinds 2000) helpt vooralsnog niet.

 

De wandeling gaat ook langs de (voormalige) drug scene. Hoe harddrugs-verslaafden hulp krijgen, ze veel minder overlast geven dan vroeger, hoe hun aantal afneemt. En dat is toch het resultaat van een sterk staaltje politiek realisme, in het buitenland wel verguisd, maar geleidelijk erkend als het beleid met de beste resultaten. We wandelen door een voormalige nogo area, de Zeedijk, waar honderden junks zich verzamelden. Een briljant privé-initiatief heeft daarin volstrekte verandering gebracht. De Zeedijk en omgeving is een toeristische highlight als nooit tevoren.

Drugscene en prostitutie zijn beide sinds 2007 onderdelen van het 1012 Project van de gemeente. De stad wil postcodegebied 1012 veiliger, mooier en leefbaarder maken. Sexindustrie en koffieshops blijven gewoon bestaan, maar onder voorwaarden en in geconcentreerd in bepaalde buurten.

Wordt deze wandeling eenzijdig? Dat is niet de bedoeling, don't worry. We wandelen verder in de wijde omgeving van de 'wallen', bezoeken een reeks highlights, zoals Dam, Begijnhof, schuilkerken, passages, binnenplaatsen. Eigenlijk bezoeken we het historische centrum, maar met een accent op de 'dark side'.

Typering

  • Mooiste hoerenbuurt ter wereld midden in de historische stad

  • De fun & de problemen

  • Coffeeshop politiek

  • 'Rode loper' politiek

  • Reeks highlights historisch centrum

​Verdere gegevens

Rondleiding op afspraak voor kleine of grote groepen.

Prijs: € 17,50 per persoon. Voor bedrijven en instellingen komt de btw erbij.

Kleine groepen betalen per persoon iets meer.

Duur: ongeveer 2 uur

Reserveren: Stuur een mail naar info@stadswandelkantoor.nl

Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655.

bottom of page