top of page
Wandeling Religieus Amsterdm
De Krijtberg

De Krijtberg

Agnietenkapel. Tekening uit 1760, naar een kaart van Cornelis Anthonisz, 1538

Agnietenkapel. Tekening uit 1760, naar een kaart van Cornelis Anthonisz, 1538

Agnietenkapel nu

Agnietenkapel nu

Begijnhof

Begijnhof

Waalse Kerk

Waalse Kerk

Waalse Kerk, interieur

Waalse Kerk, interieur

Zuiderkerk

Zuiderkerk

Olofskapel

Olofskapel

Religieus Amsterdam

 

Een wandeling door de oude stad, langs kerken, kapellen en kloosters. Plekken met een religieuze achtergrond. En dat zijn er vele. Amsterdam was eeuwenlang een door en door religieuze stad en religie doordesemde alle aspecten van het leven ingrijpend. Zonder religieuze gebouwen zou de stad er totaal anders hebben uitgezien. Amsterdam was ook een vrijplaats voor mensen uit het buitenland die daar vervolgd werden vanwege hun geloof.

Op deze route leer je de binnenstad goed kennen, aan de hand van een thema.

We wandelen langs Nicolaaskerk, Oude Kerk, Begijnhof, Amsterdams Historisch Museum en pittoreske steegjes als het Gebed Zonder End. We wippen af en toe een kerk of schuilkerk in. 

In 1345 vond in Amsterdam een mirakel plaats. Duizenden pelgrims uit heel Europa kwamen naar Amsterdam, de stad werd een bedevaartsoord. In de vijftiende en zestiende eeuw werden in Amsterdam 21 kloosters gesticht. De kloosters zijn afgebroken of verbouwd voor een andere functie. Belangrijke redenen: ruimtegebrek - Amsterdam barstte uit zijn stadsmuren - en de ommezwaai ('Alteratie') van een katholiek naar een protestants stadsbestuur in 1578. Katholieken konden hun geloof niet meer openlijk uiten, kloosters werden overbodig, en er is weinig van overgebleven. Maar vaak zijn er wel sporen zichtbaar. En de wandeling gaat sowieso door een van de mooste delen van de binnenstad.

Hoewel katholieken bescheiden moesten blijven, was Amsterdam een vrijplaats voor mensen met een ander geloof: Hugenoten, Armeense Christenen, Joden, Anglicanen, Buddhisten, Moslims. Ze hadden en hebben hun eigen gebedshuizen.   

Typering

  • Bezoek kerken

  • Bezoek schuilkerken

  • Langs vm. kloosters

  • Langs synagogen

PRIVÉ RONDLEIDING VOOR KLEINE EN GROTE GROEPEN

Duur: ongeveer 2 uur
Prijs: € 20,- per persoon. Kleine groepen betalen per persoon iets meer.
De wandeling is mooi te combineren met aan het einde een bezoek aan schuilkerk Ons' Lieve Heer op Solder, nu een museum. De toegang is gratis als u een Museumkaart heeft, anders € 16,50 per volwassene.  

Vertrek: Bijvoorbeeld vóór café-brasserie 1e Klas op Spoor 2 B van het Centraal Station. Het restaurant ligt vlak bij de oostelijke uitgang.
 

Reserveren / info

Bel  06-41967625 / 06-41967655. Of stuur een mail naar bf@stadswandelkantoor.nl. .  

bottom of page