top of page
Architectuurrondleidingen voor professionals


 

Deze pagina is bestemd voor professionele bezoekers van Amsterdam - architecten, stedenbouwkundigen, sociologen, woningcorporaties, projectontwikkelaars, planologen. Stadswandelkantoor leidt u rond in de wereld van de oude en nieuwe Amsterdamse stedenbouw. De rondleidingen worden gegeven door deskundige gidsen - historici, architecten, sociologen, stedenbouwkundigen, erfgoed- en architectuurjournalisten. Wij zijn goed thuis in de stedenbouwkundige en sociale achtergronden van Amsterdam. We kunnen uw rondleiding dus aanpassen aan uw specifieke belangstelling.

   

Architectuurrondleidingen

Stadswandelkantoor geeft rondleidingen door heel Amsterdam, waarbij het accent kan liggen op verschillende thema's en aspecten, zoals de nieuwe architectuur en stedenbouw van Amsterdam, waterfront-ontwikkeling, herbestemming van (industrieel )erfgoed, stedelijke vernieuwing en gebiedstransformatie, organisatie en financiering of capita selecta uit de architectuurgeschiedenis. Hieronder enkele voorbeelden.

  • Nieuwe architectuur en stedenbouw
    Oostelijk Havengebied, IJburg, Zuidas, Funen, Overhoeks, Silodam, Westerdokseiland, Oosterdokseiland

  • Erfgoed, hergebruik, gebiedstransformatie
    NDSM-terrein in Amsterdam-Noord, Westergasfabriek en GWL-terrein, de Volewijck en het Hamerstraat-gebied (beide op de noordelijke IJ-oever)

  • Stedelijke vernieuwing en gebiedsversterking
    Sloop en nieuwbouw in de Bijlmermeer, de Vogelaarwijken in de Westelijke Tuinsteden, balancing de Nieuwmarktbuurt, gentrification van de negentiende eeuwse Pijp, opwaardering van wijken in de gordel 20-40.

  • Architectuurgeschiedenis
    Bijvoorbeeld Plan Zuid en de Amsterdamse School, Westelijke Tuinsteden en het AUP, Betondorp, Spaarndammerbuurt, de tuindorpen van Amsterdam-Noord.

 

Amsterdam

Stedenbouw en architectuur van Amsterdam zijn de laatste decennia een nieuwe richting ingeslagen. De industriële, hoog volume systeembouw uit de naoorlogse periode werd vervangen door reeksen van projecten, elk voor zich gevarieerder en kleinschaliger dan bij voorgaande stads-uitbreidingen: stedenbouw op maat, gevoelig voor de specifieke omstandigheden van de locatie.

Organisatie en financiering zijn veranderd, de planologie is een nieuwe fase in gegaan. Na een periode van neergang trad er in de jaren '90 en '00 opnieuw een versnelling in de bouwproductie op. In deze periode ontstonden de nieuwe wijken aan het water, zoals het Oostelijk Havengebied en IJburg. De ontwikkeling van de waterfronts gaat nog altijd door met projecten aan de Noordoever van het IJ, Westerdoks- en oosterdokseiland en de Houthavens westelijk van het centrum.

Grootschalige vernieuwing van de naoorlogse tuinsteden in Amsterdam Zuidoost en Nieuw-West geeft achterstandswijken een sociaal-culturele en economische impuls, wijken in de negentiende eeuwse gordel en begin uitbreidingen uit de twintigste eeuw worden opgewaardeerd.

Het was, kortom, een uiterst creatieve periode, die ook in deze lastige tijd zijn uitlopers heeft. Amsterdam vond met nieuwe ideeën en concepten zijn stedenbouw opnieuw uit. De resultaten zijn, in de internationaal georiënteerde architectuurwereld van nu, bronnen van inspiratie voor professionals en andere geïnteresseerden uit alle delen van de wereld.

bottom of page