top of page
Rondleiding Amsterdam
NDSM, scheephellingen

NDSM, scheephellingen

Smederij

Smederij

Eye filmmuseum

Eye filmmuseum

NDSM

NDSM

Museumhaven, Maritiem Kwartier

Museumhaven, Maritiem Kwartier

Festival

Festival

Shipdock

Shipdock

Vogelbuurt

Vogelbuurt

Van der Pek buurt

Van der Pek buurt

Vogeldorp

Vogeldorp

De nieuwe noordoevers van het IJ

Een fietstocht over de NDSM-werven en de arbeiderswoonwijken eromheen. Eerst de voormalige NDSM-werf, attractief dankzij nieuwe functies. Dan de nieuwbouwwijk Overhoeks met het beeldbepalende Filmmuseum. Tenslotte de idyllische vroeg 20ste-eeuwse tuindorpen Disteldorp en Vogeldorp. Laagbouw, volgens het ideaal van de tuinstad.


  

Op deze prachtige fietstocht langs de noordelijke IJ-oevers staat het industriële verleden van Amsterdam centraal. Het accent ligt op de westkant van de IJ-oevers, de NDSM-werven en de arbeiderswoonwijken die eromheen liggen. Minstens even interessant is het tweede thema: hoe die langgerekte scheepsbouwzone langs de oevers van het IJ naar onze tijd getild wordt. Een helder voorbeeld van het denken en doen van de huidige Amsterdamse stedenbouwers.

De NDSM-werf, in de jaren '70 verlaten, liet een mooi industrieel landschap achter, desolaat, met de schoonheid van verlaten kaden en loodsen. Op het 32 ha grote terrein ontwikkelt zich nu een wijk met een afwisseling van wonen, werken, recreatie en evenementen. Oude loodsen, intussen rijksmonument geworden, blijven behouden. Verderop komen we bij de nieuwbouwwijk Overhoeks met het nieuwe beeldbepalende Filmmuseum.

Niet ver daarvandaan liggen de idyllische vroeg 20ste-eeuwse tuindorpen Disteldorp en Vogeldorp. Soms, in het geval van Disteldorp, voor de tijdelijkheid gebouwd, maar na opknapbeurten nog altijd bewoond. Het zijn niet de minste architecten die er gebouwd hebben: onder anderen Gratama, Berlage, van Epen en Van der Pek. Bovendien zijn deze wijken volgens het ideaal van grote woningbouw-man Keppler gebouwd: laagbouw, volgens het ideaal van de tuinstad. Wij vertellen u het verhaal van die sociale woningbouw en de tuinstadbeweging.

 

​Typering

 

  • Voormalig scheepswervengebied

  • Arbeiderswijken uit de jaren '20

  • Tuindorpen uit jaren '20

  • Nieuwbouwwijk Overhoeks, met filmmuseum

  • IJplein

Verdere gegevens

Rondleiding op afspraak voor kleine of grote groepen.

Duur: ongeveer 2 à 3 uur

De rondleiding van 3 uur steekt het Noord-Hollands Kanaal over naar de Vogelbuurt en de Hamerstraat regio, waar ook spannende dingen gebeuren. 
Prijs:  € 20 (twee uur) of € 25 (drie uur) per persoon, excl. de fiets

Voor bedrijven en instellingen komt de btw erbij. Kleine groepen betalen per persoon iets meer.

Reserveren: Stuur een mail naar info@stadswandelkantoor.nl

Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655.

bottom of page