top of page
Rondleiding Amsterdam-Noord
Nieuwendammerdijk

Nieuwendammerdijk

Nieuwendammerdijk

Nieuwendammerdijk

Monnikendammerplantsoen

Monnikendammerplantsoen

Vogelbuurt

Vogelbuurt

Schellingwouderkerk

Schellingwouderkerk

Nieuwendam

Nieuwendam

Nieuwendam

Nieuwendam

Vogelbuurt

Vogelbuurt

Vogeldorp

Vogeldorp

Tuindorp Oostzaan

Tuindorp Oostzaan

Historisch Amsterdam-Noord

Fragmenten van Amsterdam-Noord behoren tot de schilderachtigste van Amsterdam: de eeuwenoude Nieuwendammerdijk en de Schellingwouderdijk. Achter de dijk bevindt zich een sfeervol Amsterdamse School-tuindorp. En verderop de idyllische vroeg 20ste-eeuwse tuindorpen Disteldorp en Vogeldorp.


  

Denkend in categorieën heet Noord een ‘modern’ stadsdeel. Toch behoren frragmenten van het stadsdeel tot de schilderachtigste van Amsterdam. Dan gaat het in de eerste plaats om de eeuwenoude Nieuwendammerdijk en zijn verlengde, de Schellingwouderdijk. Zeer oude zeedijken met hun houten laagbouwhuisjes, kerkjes, dwarspaadjes en slootjes. In feite een van de absolute highlights van Amsterdam, nog nauwelijks ontdekt door de toerist. Ze liggen dan ook op geen enkele doorgaande route, wat in dit geval een voordeel is.

 

Achter de dijk bevindt zich, nogal verrassend, een heel sfeervol Amsterdamse School-wijkje met 1000 eengezinswoningen voor arbeiders. Een tuindorp, naar een ontwerp van B.T. Boeijinga, gebouwd. Het stond voor de oorlog bekend als een van de mooiste tuindorpen van Europa. Veel huizen hadden een tuin en een badcel, wat revolutionair was voor die tijd.

Meer naar het westen liggen de idyllische vroeg 20ste-eeuwse tuindorpen Disteldorp en Vogeldorp. Soms, in het geval van Disteldorp, voor de tijdelijkheid gebouwd, maar na opknapbeurten nog altijd bewoond. Het zijn niet de minste architecten die er gebouwd hebben: onder anderen Gratama, Berlage, van Epen en Van der Pek. Bovendien zijn deze wijken volgens het ideaal van grote woningbouw-man Keppler gebouwd: laagbouw, volgens het ideaal van de tuinstad.

Historisch Amsterdam-Noord gaat zowel per fiets als wandelend.

Typering

  • Zeer oude zeedijken

  • Houten huisjes, kerkjes, dwarspaadjes en slootjes

  • Tuindorpen uit jaren '20

  • Veel Amsterdamse School

Verdere gegevens

Rondleiding op afspraak voor kleine of grote groepen.

Prijs: € 20 per persoon. Voor bedrijven en instellingen komt de btw erbij.

Kleine groepen betalen per persoon iets meer.

Duur: ongeveer 2 uur

Reserveren: Stuur een mail naar stadswandelkantoor@gmail.com

Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655.

bottom of page