NDSM-terrein

In de jaren '70 verdween de scheepsbouwindustrie aan de noordelijke IJoever in Amsterdam. Een industrieel landschap achterlatend, desolaat, maar met de schoonheid van verlaten kaden en loodsen. Op het 32 ha grote terrein van scheepswerf NDSM ontwikkelt zich nu een wijk met een zeldzame afwisseling van wonen, werken, recreatie en evenementen. Oude loodsen, intussen rijksmonument geworden, blijven behouden.

Het wordt een buurt met, uiteindelijk, 3000 woningen. Met vele kantoren, onder meer de hoofdkantoren van Hema, VNU, MTV, IDTV. En een groot aantal creatieve bedrijven. Zo is de enorme scheepbouwloods geschikt gemaakt voor werkplaatsen en ateliers van honderden kunstenaars op het gebied van beeldende kunst, vormgeving, theater, film, media en architectuur. Op het voormalige Kraanspoor, een 270 lang betonnen gevaarte waarover kranen heen en weer reden, is een glazen kantoor gebouwd op initiatief van architect Trude Hooykaas, die op zoek was naar de perfecte plaats voor haar eigen kantoor. Qua evenementen is het terrein al een begrip met onder meer het jaarlijkse Over´t IJ Festival, er zijn sfeervolle restaurants. Stadswandelkantoor heeft een prachtige rondleiding over het oude wervengebied, waarbij we het terrein van alle kanten bekijken: de geschiedenis, de nieuwbouw en de bijzondere activiteiten.

 

Fietsen is ook heel goed te doen. Dan nemen we de omliggende tuindorpen uit de jaren '20, nieuwbouwwijk Overhoeks, zelfbouwkavels in de Buiksloterham en filmmuseum Eye mee. 

Typering

  •     Voormalig scheepswervengebied

  •     Desolate schoonheid

  •     Nu centrum van creatieve industrie

  •     Scheepshellingen + loodsen behouden

  •     Evenementengebied

Verdere gegevens

Rondleiding op afspraak voor kleine of grote groepen.

Duur: 2 uur

Prijs: € 15 per persoon. Kleine groepen betalen per persoon iets meer.

 

Reserveren / info: Stuur een mail naar aa@architectuuramsterdam.nl

Of bel: 020-4190022, 06-41967655

© 2017 Stadswandelkantoor. Proudly created with Wix.com

  • Facebook App Icon
  • Twitter App Icon
  • Google+ App Icon