top of page
Rondleiding Amsterdam-Zuid
Jan Luijkenstraat

Jan Luijkenstraat

Vondelpark

Vondelpark

'Zevenlandenhuis'

'Zevenlandenhuis'

Vondelkerk

Vondelkerk

Van Goghmuseum Museumplein

Van Goghmuseum Museumplein

Villa Alsberg

Villa Alsberg

I Amsterdam

I Amsterdam

P.C. Hooftstraat

P.C. Hooftstraat

Conservatorium Hotel

Conservatorium Hotel

Rijksmuseum

Rijksmuseum

Sophialaan

Sophialaan

Jacob Obrechtstraat

Jacob Obrechtstraat

Jan Willem Brouwerstraat

Jan Willem Brouwerstraat

Van de Veldestraat

Van de Veldestraat

Johannes Vermeerplein

Johannes Vermeerplein

Wandelen in het Museumkwartier

Prachtige buurt, dat Museumkwartier. Hier leeft Amsterdams gegoede burgerij in zijn voorname stadsvilla's en parkrand woningen. Véél interessante architectuur, eklektische stijl van het fin du siècle en Art Nouveau - wie beweerde er dat Amsterdam geen Jugendstil heeft? Om de hoek shopt het nieuwe geld er lustig op los in de P.C. Hooft, stadsjeugd verpoost zich met barbecue en bubbels in het Vondelpark.


  

Alles is sfeer in het Museumkwartier. Een deftige wijk, met stadsvilla-architectuur en luisterrijke lanen. Het is de buurt ook van de Amsterdamse Art Nouveau. Op geen plek in Amsterdam zie je zoveel art nuveau als in het Museumkwartier. Er zijn bekende attracties, zoals het onlangs hergerichte Vondelpark, de P.C. Hooft winkelstraat, het Museumplein met zijn openluchtconcerten en grote demonstraties, het Concertgebouw en natuurlijk het Rijskmuseum, Stedelijk en het Van Gogh Museum. Stadswandelkantoor heeft drie prachtige rondleidingen door de buurt.

     

Het Museumkwartier werd na 1900 aangelegd naar een plan van Pierre Cuypers, die eerder het Rijksmuseum ontworpen had. Dat museum kwam het beste tot zijn recht in een statige omgeving, waar het uitzicht op zijn schepping ook niet verpest werd door bebouwing rondom. De rondleiding begint op het Museumplein. We vertellen over de boeiende geschiedenis van het plein en het Rijskmuseum, en u komt meer te weten over de ideeën voor inrichting van het gebied, en over de huidige plannen van de gemeente. Verder veel voorbeelden van de bijzondere architectuur van de wijk. 

Voor de liefhebbers doen we ook de P.C. Hooftstraat aan, upmarket winkelparadijs, bekend van het Holleeder-scootertje, de PC Hooft-tractor en de stiletto-race. We kunnen Museumkwartier desgewenst combineren met een bezoek aan de levendige Pijp - tien jaar geleden verloederd, nu helemaal opgepept en een highlight van Amsterdam. Veel restaurants en terrassen. We nemen een stukje Albert Cuypmarkt mee. Vergelijk de sferen van de bourgoiswijk uit de vorige eeuw met de eind negentiende eeuwse volkswijk. Geen groter contrast denkbaar!  

Typering

  • Stadsvilla's

  • Museumplein, Musea, Concertgebouw

  • Eclectische architectuur

  • Art nouveau

  • PC Hooftstraat

  • Vondelpark

PRIVÉ RONDLEIDING VOOR KLEINE EN GROTE GROEPEN

Duur: ongeveer 2 uur
Prijs: € 20 per persoon.

Reserveren / info

Bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655. Of stuur een mail naar bf@stadswandelkantoor.nl. .  

bottom of page