top of page
Wandeling Betondorp
Valentijnschool

Valentijnschool

19de-eeuwse architectuur

19de-eeuwse architectuur

Borneodriehoek

Borneodriehoek

'De Billen van Wijdeveld'

'De Billen van Wijdeveld'

Valentijnkade

Valentijnkade

Stayokay

Stayokay

Makassarplein

Makassarplein

Gerardus Majellakerk

Gerardus Majellakerk

Linnaeuspark

Linnaeuspark

Javastraat

Javastraat

Flevoparkschool

Flevoparkschool

Berlage-blokken

Berlage-blokken

Indische Buurt

De Indische Buurt', opgezet als een 'betere' buurt voor de middenklasse, later wat weggegleden, inmiddels opgekrabbeld en de verloedering voorbij. Net als De Pijp bloeit de wijk helemaal op, middenklassers trekken er weer heen. 

De Indische Buurt ontstond begin 20ste eeuw. Het was een wijk voor middenstanders, ambtenaren en betere arbeiders en de woongebouwen hadden dan ook een relatief goede kwaliteit. Locale hoogtepunten zijn het complex Indië 1 van architect Leliman, een woonblok van Berlage (1912), woonblokken van architect Van der Pek, het Badhuis, de Gerardus Majellakerk van architect Jan Stuyt, enkele scholen in Amsterdamse School-stijl en de recente Borneodriehoek van Herman Zeinstra.

 

In de jaren zeventig raakten de woningen in verval en werd een deel gesloopt, onder meer markante panden in Amsterdamse School-stijl. Er kwam nieuwbouw voor in de plaats, povere architectuur vaak. De bevolking bestond toen al lang niet meer uit middenstanders, het was zelfs een achterstandswijk te noemen, met een van een van de armste bewonersgroepen van de stad.

 

Recent beleeft de wijk echter een opleving. Er zijn succesvolle initiatieven om upmarket woningen en voorzieningen te injecteren. De Indische Buurt kan nu getypeerd worden als jong en exotisch, met een contrastrijke en veelkleurige bevolking, een dynamische krachtwijk in opkomst. Je treft er uitheemse eethuisjes aan waar je nog kunt eten voor weinig geld, maar ook een Grand Café Restaurant voor een verfijnd diner. Er zijn kleine winkeltjes en kunstenaarsateliers. Alles redelijk geconcentreerd in de ‘uitgaansdriehoek’ en op de sfeervolle as Van Swindenstraat - Javastraat.

 

De buurt bestaat voor 57% uit niet-westerse allochtonen. Het is de wijk met relatief de meeste Turkse, Marokkaanse en Surinaamse bewoners binnen de Ring. Veel meer dan in de Kinkerbuurt (26%) en Diamantbuurt (37%), die de naam hebben. In overig Amsterdam zijn sommige wijken nòg gekleurder, onder meer Overtoomse Veld en de Bijlmer.

Verdere gegevens

Rondleiding op afspraak voor kleine of grote groepen

Duur: ongeveer 2 uur
Prijs: € 20 per persoon. Kleine groepen betalen meer per persoon.

Reserveren / Info

Stuur een mail naar bf@stadswandelkantoor.nl  Of bel 020-4190022  / 06-41967625 / 06-41967655. 

bottom of page