top of page
Rondleiding Amsterdam
Zelfbouw Steigereiland

Zelfbouw Steigereiland

Sluishuis

Sluishuis

Sluishuis

Sluishuis

Sluishuis

Sluishuis

Haveneiland

Haveneiland

Zelfbouw Steigereiland

Zelfbouw Steigereiland

Omgeving

Omgeving

Nesciobrug

Nesciobrug

Rieteiland

Rieteiland

Zelfbouw Rieteiland

Zelfbouw Rieteiland

Ennaeüs Heermabrug

Ennaeüs Heermabrug

Sociale woningbouw

Sociale woningbouw

Witte Kaap

Witte Kaap

Drijvende woningen

Drijvende woningen

Haveneiland

Haveneiland

IJburg

IJburg is een opgespoten stuk land in het IJmeer waar uiteindelijk 18.000 woningen voor 45.000 mensen moeten komen. De wijk is nog verre van af, en juist dat zorgt voor een 'experience': deels ongerept land, een park op een vroegere vuilstortplaats, prachtig gezicht op het grote IJmeer, veel vrije kavels die zich van geen enkele regel iets aantrekken, dan weer een strakke vormgeving op het hoofdeiland. Kortom, genoeg te beleven voor een uiterst afwisselende wandeling of fietstocht.

 

De toegangspoorten naar IJburg mogen er zijn. Op de eerste plaats de Ennäeus Heermabrug van architect Nicolas Grimshaw, waarvoor een veelheid aan bijnamen in omloop is. Fietsers kiezen liever voor de Nesciobrug van architect Jim Eyre, de fiets- en voetbrug over het Amsterdams Rijnkanaal met een prachtig uitzicht.

We zien het al fameuze Steigereiland, waar adembenemende straatwanden zijn gebouwd en waar het soms niet gek genoeg kon gaan. Waar een heuse waterwijk is gebouwd met drijvende woningen, paalhuizen en kadegebouwen. Verderop staan de grote bouwblokken van het Haveneiland. Met veel nadruk is daar gezocht naar een balans tussen orde en chaos. De opzet is streng, maar de openbare binnenplaatsen bieden een ongekende variatie.
Op het Kleine Rieteiland staan tal van experimentele stadsvilla´s.

  

Het kan allemaal wandelend. Maar fietsen vanuit Amsterdam-Centrum kan ook. De tocht gaat dan via het Oostelijk Havengebied. We passeren highlights van deze wijk: de Goudkust waar iedere bewoner zijn eigen architect koos, bijzondere gebouwen als de Whale en Piraeus. Verder gaat het langs een schitterend oever­landschap van IJ, Benedendiep en IJmeer. We passeren historische plekken, zoals het 'eind­­punt' van Amsterdam en herberg Zeeburg. Via het Diemerpark bereiken we IJburg, de proeftuin van moderne architectuur. Langs een andere route gaan we terug naar de binnenstad. Totale afstand: ongeveer 20 kilometer.


Verdere gegevens wandeling of  fietstocht:
Rondleiding op afspraak.

Duur: ongeveer 2-4 uur
Prijs voor groepen: 20,- euro p.p. voor een 2-urige wandeling en 27,50 euro voor een 3-4 urige fietstocht. Excl. consumpties en eventuele huur fiets.
Kleine groepen betalen per persoon iets meer.

Reserveren

Stuur een mail naar aa@architectuuramsterdam.nl. Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655.

bottom of page