top of page
Rondleiding Amsterdam

Houthaven en omgeving
 

Op de plek waar vrachtschepen een eeuw geleden hun boomstammen losten, ontstaat een eilandenwijk. Een buurt met smalle straatjes, veel ruimte voor groen en grachtjes tussen de huizenrijen. Een groot deel is al bewoond. Stedenbouwkundige Sjoerd Soeters maakte het plan voor de nieuwe buurt.


 

De Houthaven werd in 1876 gegraven voor het overslaan en opslaan van hout. Het was de eerste gegraven haven van Amsterdam. De haven werd aangelegd voor het hout dat vooral uit Scandinavië kwam en verder uit Afrika, Azië en Rusland. Toen het vervoer van hout steeds meer over de weg plaatsvond, werden de insteekhavens in 1945 gedempt. Nu zijn en worden ze weer opengegraven. Het past bij het bureau van architect Sjoerd Soeters om de architectuur een maximale variatie te geven. Alle eilanden krijgen een eigen karakter, ze werden ontworpen rond verschillende thema’s, die variëren van ‘deftige dames’ tot ‘stoere jongens’. Daarbij is de bebouwing ook nog eens 100% klimaatneutraal. Dat is afgesproken met de gemeente.

Tussen de nieuwe wijk en de Spaarndammerbuurt lag een drukke verkeersweg. Die is vervangen door de Spaarndammertunnel, boven de tunnel is een park aangelegd. Gevolg is dat de bewoners van de nieuwe wijk een goede aansluiting hebben met de Spaarndammerbuurt.

We kunnen de wandeling (of fietstocht) uitbreiden met

1) de Spaarndammerbuurt met topontwerpen uit de jaren '20, zoals Het Schip (Amsterdamse School), Zaanhof en Zaandammerplein, of

2) de  Minervahaven en/of Mercuriushaven. Eveneens twee voormalige haveneilanden die geleidelijk een andere bestemming krijgen. Er staan daar al veel kantoren, onder meer grote gebouwen van Calvin Klein en Tomy Hilfinger. De 500 meter lange Minervahaven moet het hart van de Amsterdamse mode-industrie worden. Minervahaven en Mercurius zijn gepland als 'een toekomstig epicentrum voor kunst, cultuur en media in Amsterdam'. Het is  afwachten, maar de ambities liegen er niet om. 

Typering

  • Wonen op nieuwe eilanden vlakbij het centrum

  • Zeer gevarieerde architectuur rond thema's

  • 100% klimaatneutraal

  • Toparchitectuur uit de jaren '20

  • Hart van de mode-industrie

​​Verdere gegevens

Rondleiding op afspraak voor kleine of grote groepen.

Prijs: € 20,- per persoon. Voor bedrijven en instellingen komt de btw erbij.

Kleine groepen betalen per persoon iets meer.

Duur: ongeveer 2 uur

Reserveren: Stuur een mail naar info@stadswandelkantoor.nl

Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655.

bottom of page