top of page
Wandeling Betondorp

Betondorp

Betondorp (jaren '20) is een tuindorp. Met laagbouw in het groen: voor- en achtertuintjes, talloze plantsoentjes en hofjes. Vanwege de hoge prijzen van baksteen experimenteerde men met betonbouw, vandaar de naam Betondorp. Het leverde merkwaardigerwijs toparchitectuur op. De ernaast liggende Nieuwe Ooster is een van de mooiste begraafplaatsen van Nederland.

De sociale woningbouw van Amsterdam is wereldberoemd. Betondorp, gebouwd in de jaren twintig, is een van de hoogtepunten. Een idyllische wijk, volgens de meest ambitieuze idealen van het socialisme gebouwd, namelijk als tuindorp. Met laagbouw in  het groen: voor- en achtertuintjes, talloze plantsoentjes en hofjes. Omdat de prijzen van baksteen na de Eerste Wereldoorlog hoog waren, experimenteerde men met 9 verschillende methoden van betonbouw, vandaar de naam Betondorp.

       

Het leverde architectuur van topklasse op. Zo ontwierp Dick Greiner met korrelbeton zijn beroemde Brink, het centrale plein met louter rijksmonumenten. Elders ontwierp Han van Loghem zijn strakkere gebouwen. De route is ook een beetje een Johan Cruijff-route, want hij voert langs de huizen waar hij gewoond heeft, de school die hij bezocht. En verder langs de drie adressen waar Karel en Gerard (van het) Reve hun jeugd doorbrachten. 

De route kan makkelijk gecombineerd worden met een bezoek aan de aangrenzende Nieuwer Oosterbegraafplaats. In 1892 ontworpen door de beroemde landschapsarchitect L. A. Springer. Eveneens een rijksmonument, een van de mooiste begraafplaatsen van Nederland, waar talloze beroemdheden begraven liggen. De Nieuwe Ooster heeft ook de status van arboretum, gezien de bijzondere bomenverzameling.

 

Verdere gegevens

Rondleiding op afspraak voor kleine of grote groepen

Duur: ongeveer 2 uur
Prijs: € 20 per persoon. Kleine groepen betalen meer per persoon.

Reserveren / Info

Stuur een mail naar bf@stadswandelkantoor.nl  Of bel 020-4190022  / 06-41967625 / 06-41967655. 

bottom of page