top of page
Wandeling De Braasjes

Baarsjes

Architect Boeken was in 1927 verrukt over de nieuwe stadsuitbreiding rond Mercatorplein. Zelfs beter dan Plan Zuid, vond hij. De gebouwen, straten en straatwanden in Amsterdamse School-stijl zijn ondergeschikt aan het totaalbeeld. Wat overheerst, is de totaalindruk: de rangschikking, het ritme, de kleur, de balans...


  

Het Mercatorplein was middelpunt van een groot plan, het 6000-woningen plan, in 1922 geïnitieerd door twee particuliere Bouwmaatschappijen. Geen avant-gardistisch plan, maar uniek vanwege de eenheid van stedenbouw en Amsterdamse School-architectuur. Een uitgekiende combinatie van 9 km straatgevels, gebaseerd is op grootschalige woningbouw. De buurt is het resultaat van een zeldzaam doeltreffend samenspel van particuliere bouwondernemers, de gemeente en enkele zeer goede architecten. En dat allemaal ten behoeve van sociale woningbouw, tot dan toe gemeden door particuliere bouwers. Gemeente en architecten moesten wat inbinden om het betaalbaar te houden, maar de gemeente wist de regie te behouden, werkelijk uniek.

Al tijdens de bouw verschenen er bijna dagelijks berichten over het plan in de pers. Algemeen was het enthousiasme. De eerste paal werd geslagen in 1922, de laatste in september 1926. In nog geen vier jaar kwam de bouw van 6000 woningen tot stand, voor die tijd een ongekende operatie.

De rondleiding gaat ook door de Bos en Lommerbuurt, met onder meer prijswinnende nieuwbouw, en de 19de-eeuwse Chassébuurt, waar Kees Fens met liefde over schreef.

 

Typering

 

  • Beroemde 'Plan West', jaren '20

  • Toparchitecten Amsterdamse School

  • Sociale woningbouw

  • Bos en Lommerbuurt

  • Chassébuurt

​Verdere gegevens

Rondleiding op afspraak voor kleine of grote groepen.

Prijs: € 20,- per persoon. Voor bedrijven en instellingen komt de btw erbij.

Kleine groepen betalen per persoon iets meer.

Duur: ongeveer 2 uur

Reserveren: Stuur een mail naar info@stadswandelkantoor.nl

Of bel  06-41967625 / 06-41967655.

bottom of page