top of page
Rondleiding Amsterdam-Zuid
American Hotel

American Hotel

Jan Luijkenstraat

Jan Luijkenstraat

Winkelgalerij Raadhuisstraat

Winkelgalerij Raadhuisstraat

Rijkspostspaarbank

Rijkspostspaarbank

Jan Luijkenstraat 2a

Jan Luijkenstraat 2a

Het Witte Huis

Het Witte Huis

'Helios'

'Helios'

'Helios', detail

'Helios', detail

van Eeghenstraat

van Eeghenstraat

American hotel

American hotel

Van de Veldestraat

Van de Veldestraat

Art Nouveau in Amsterdam

Geen art nouveau in Amsterdam? Deze rondleiding breekt met dat beeld. Alles bij elkaar is er veel art nouveau in Amsterdam. Dat is ook logisch. Tussen 1895 en 1905, de jaren van deze architectuurstijl, is er enorm veel gebouwd in Amsterdam. En art nouveau was daarbij ruim vertegenwoordigd. 
 

Tijdens een korte periode rond 1900 ontwikkelde de art nouveau zich in alle Europese landen, maar pakte in ieder land anders uit. Het is dan ook lastig om kenmerken te noemen die overal te zien zijn. Antoni Gaudi in Spanje, Victor Horta in België, Otto Wagner in Oostenrijk, Louis de Wolf en Gerrit van Arkel in Nederland hebben veel gemeen, maar hun stijl is nogal uiteenlopend. De gebruikte termen zijn dan ook verschillend. De stijl heet art nouveau in België en Frankrijk, Jugendstil in Duitsland, Secession in Oostenrijk, Modernismo in Spanje, destijds Nieuwe Kunst in Nederland - later werd hier meestal de term art nouveau gebezigd. 

Nogal wat woonhuizen zijn in in art nouveaustijl gebouwd. Maar ook veel winkels en kantoren, die graag wilden laten zien met hun tijd mee te gaan en zich daarom in een destijds als modern gezien jasje staken.  

Een pand, geheel gebouwd in art nouveau stijl, wijkt totaal af van het destijds heersende neorenaissance. Maar veel panden combineren verschillende stijlen: art nouveau met neorenaissance of chaletstijl, vaak is het neorenaissance met een vleugje art nouveau. Eclectische architectuur dus. 

Er is één buurt waar art nouveau bovennormaal vertegenwoordigd is: dat is de buurt rond Vondelpark en Concertgebouw. Een topbuurt, een deel is de enige echte villawijk van de stad, vriendelijk-voornaam van karakter.

Maar we beginnen de tour in het centrum, waar verspreid over het stadsdeel verrassend veel art nouveau te vinden is, vooral kantoren en winkels.

Typering

  • Deftige buurten, stadsvilla's

  • Winkels en kantoren

  • Vondelparkbuurt en Concertgebouwbuurt

  • Eclectische architectuur

PRIVÉ RONDLEIDING VOOR KLEINE EN GROTE GROEPEN

Duur: ongeveer 2 uur
Prijs: € 22,50,- per persoon. Kleine groepen betalen per persoon iets meer.

Reserveren / info

Bel  06-41967625 / 06-41967655. Of stuur een mail naar bf@stadswandelkantoor.nl. .  

bottom of page