top of page
Wandeling Amsterdam

Plantage

De Plantagebuurt kwam in 1658 binnen de stadsomwalling te liggen, maar bleef lange tijd onbebouwd. Het werd de plek voor tuinen, uitspanningen en lusthoven. 's Zondags en in de zomer was de Plantage dé plaats voor vertier. Met name voor wandelen, waar de Amsterdammer destijds zo van hield, jong en oud, van alle rangen en standen.

De buurt werd doorsneden door lanen met linden, iepen en kastanjes. De Plantage werd pas in de 19de eeuw langzaam bebouwd met woonhuizen en werd een van de aantrekkelijkste woonbuurten. Highlight is het Entrepotdok, een 800 meter lange rij pakhuizen, waar goederen uit het buitenland en ook bestemd voor het buitenland tijdelijk opgeslagen werden, zonder dat er geen accijns over betaald hoefde te worden. Hiermee hoopte de stad de handel te stimuleren. De pakhuizen zijn nog niet zo lang geleden door architectenbureau Van Stigt prachtig verbouwd tot appartementen.

Artis
Toeristische trekpleister nummer één is Artis. Uitgever en boekverkoper Gerard Westerman nam het initiatief. De gemeente had er geen belangstelling voor, maar Westerman zette door, exposeerde in zomermaanden opgezette dieren en dierskeletten, en richtte een zoölogisch genootschap op, meteen met groot succes. Artis onvat nu een groot deel van de Plantagebuurt. Dit voormalig groengebied met buitenplaatsen is nog steeds een rustige wijk met brede straten en een buitengewone sfeer. En met een lange reeks rijksmonumenten. Bahalve Entrepotdok en Artis onder meer het Vakbondsmuseum (Berlage), de Hortus Botanicus, nieuwbouwproject Aquartis, het Wertheimpark en de Hollandsche Schouwburg, waar Joden verzameld werden voordat ze naar de concentratiekampen vervoerd werden.

Typering

 

  • Voomalig tuinengebied

  • Entrepotdok, 800 m lang pakhuizencomplex

  • Gebouwen Artis, Artisplein

  • Burcht van Berlage

  • Oranje Nassaukazerne, ´six urban villa´s´

  • Auschwitzmonument

  • Hollandsche Schouwburg, waar de Joden werden verzameld

​Verdere gegevens

Rondleiding op afspraak voor kleine of grote groepen.

Prijs: € 20,- per persoon. Voor bedrijven en instellingen komt de btw erbij.

Kleine groepen betalen per persoon iets meer.

Duur: ongeveer 2 uur

Reserveren: Stuur een mail naar info@stadswandelkantoor.nl

Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655.

bottom of page