top of page
Rondleiding Amsterdam

Oostelijk Havengebied
 

Het  Oostelijk Havengebied heeft zich ontwikkeld van een havengebied in verval tot een wereldberoemde woonwijk met spraakmakende architectuur en stedenbouw. Veel oude havengebouwen bleven staan. De variatie aan nieuwbouw kon niet groter zijn, architectuurtoeristen komen ogen te kort.

  
  

Typering en hoogtepunten

  • Voormalige haven van Amsterdam

  • Moderne architectuur in historische setting

  • Architectuur van hoog niveau

  • Veel oude havengebouwen zijn bewaard gebleven

  • Magische woord is variatie

Beschrijving

In het Oostelijk Havengebied heeft een grote ommekeer plaatsgevonden in de Amsterdamse woningbouw. Briljante mensen op sleutelposities, een breed gedragen gevoel dat het dit keer eens helemaal anders moest, en een dosis toevalligheden, hebben tot een wijk geleid met een architectuur en stedenbouw die hun weerga nauwelijks kennen. De ontwerpers werden daarbij geïnspireerd door de desolate schoonheid van een verlaten havengebied. Die wonderlijke schoonheid wilden ze vasthouden. Alleen dat al dwong ze te breken met het gangbare bouwen in Amsterdam.

We bezoeken het KNSM-eiland, vertellen iets over de stedenbouwkundige opzet van Jo Coenen. Over krakers, de gemeente die het anders had gewild. Over het trendzettende gebouw 'Piraeus' van Hans Kollhoff. Over gebouw The Whale van Frits Van Dongen dat van hier het beste te zien is.
Op het Java-eiland gaat het over de geheel andere, 'Amsterdamse', opzet van architect Sjoerd Soeters. We bezoeken de beroemde dwarsgrachtjes met zijn grachtenpandjes van 19 jonge architecten. De zeldzaam creatieve bruggetjes van Belgische kunstenaars. De 'seizoen'-binnenplaatsen, en wandelen aan de overkant door de typische 'nieuwe stedelijkheid' van de Piet Heinkade en Veemkade.

We kunnen ook wandelen naar Sporenburg en Borneo met zijn laagbouw in extreem hoge dichtheid, dakterrassen en patio's, reptielachtige brug en beroemd grachtje met vrije kavels. Of naar de Oostelijke Handelskade met het Lloyd Hotel en de 'trein van nieuwbouw', en verder naar de Rietlanden, met onder meer gebouw-op-vlucht Hoop, Liefde en Fortuin en het dak van de Piet Heintunnel.

De route begint standaard op het Centraal Station, en gaat langs de nieuwe Openbare Bibliotheek van Jo Coenen en het Muziekgebouw aan 't IJ.

​Verdere gegevens

Rondleiding op afspraak voor kleine of grote groepen.

Prijs: € 20,- per persoon. Voor bedrijven en instellingen komt de btw erbij.

Kleine groepen betalen per persoon iets meer.

Duur: ongeveer 2 uur

Reserveren: Stuur een mail naar aa@architectuuramsterdam.nl

Of bel 06-41967625 / 06-41967655.

bottom of page