top of page

Statenkwartier en Duinoord

Deftige mensen wonen in het Statenkwartier. Of in Zorgvliet. Of in Duinoord. Het zijn de drie wijken waar we in deze route doorheen wandelen.
Het Statenkwartier is een van de beschermde stadsgezichten van Den Haag. Met massa's heel mooie panden, meestal ontworpen in de eclectische van-alles-wat stijl, een sfeervol ensemble vormend.

 

In het aangrenzende Zorgvliet vind je vooral heel veel statige villa's, tegenwoordig vaak als ambassades in gebruik, schitterend gelegen aan kromme bomenrijke straten met waterpartijen. Met als onbetwist hoogtepunt daartussen het Gemeentemuseum van Berlage. Iets zuidelijker bevindt zich de 19de-eeuwse wijk Duinoord, ook al zo'n topwijk met een lange reeks rijksmonumenten.  

Het Statenkwartier is genoemd naar de Staten van Holland, de meeste straten hebben namen van Hollandse politici uit de zeventiende eeuw. Je ziet een waaiervormig stratenpatroon met pleinachtige kruisingen. Bebouwd in een ratjetoe van stijlen. Veel late neorenaissance. Chaletstijl. 'Um Achtzehnhundert'-stijl. Berlagiaanse trekken. Van alles wat dus, wat je zou kunnen samenvatten in het begrip overgangsarchitectuur.

In Zorgvliet passeren we het Gemeentemuseum. We wandelen langs woonhotel 'Catsheuvel', misschien het Joegoslavië Tribunaal, en langs veel, heel veel herenhuizen en villa's, gebouwd door bekende architecten.

We wandelen ook door het aangrenzende Duinoord, met het prachtige, ovaalvormige Sweelinckplein als middelpunt, 'het mooiste plein van Den Haag'. Duinoord is gebouwd voor welgestelden en middenklassers, populair bij repatrianten en verlofgangers uit Nederlands-Indië. Het stratenplan werd in één keer ontworpen. Opdrachtgever was de Maatschappij ´Duinoord´, die een prijsvraag uitschreef voor gevelontwerpen. Winnaar werd Nicolaas Molenaar met zijn ontwerp ´Sri Wedari´, dat daadwerkelijk gebouwd werd, net als het pand van tweede prijswinnaar G. Brouwer. Ook de belendende straten zijn hier en daar een lust voor het oog. Een deel van de wijk werd in de oorlog ten behoeve van de Atlantikwall door de Duitsers afgebroken en na de oorlog naar een plan van architect Dudok opnieuw bebouwd.

Typering / Highlights

  • Wijken gebouwd rond 1900

  • Romantische woningen voor de rijken en middenklasse

  • Beroemde Gemeentemuseum van Berlage

  • Vele ambassades

  • Veel art nouveau aspecten

Verdere gegevens

Rondleiding op afspraak voor kleine of grote groepen.

Prijs: € 25 per persoon. Voor bedrijven en instellingen komt de btw erbij.

Kleine groepen betalen per persoon iets meer.

Duur: ongeveer 2 uur

Reserveren: Stuur een mail naar info@stadswandelkantoor.nl

Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655.

bottom of page