Home

 

Wandelingen en fietstochten in Amsterdam

Stadswandelkantoor leidt op afspraak groepen rond, grote en kleine. Iedere dag en ieder uur is in principe beschikbaar. Kleine groepen zijn ook van harte welkom, maar betalen per persoon iets meer. Wij hebben een pakket rondleidingen, waaruit u kunt kiezen. Maar wij gaan graag akkoord met uw eigen variant. Wie méér wil dan alleen wandelen, verwijzen wij naar onze arrangementen

Info? Reserveren? mail ínfo@stadswandelkantoor.nl. Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655

Een greep uit onze wandelingen en fietstochten
Nieuwe architectuur Amsterdam Oostelijk Havengebied Amsterdam
Het  Oostelijk Havengebied is een woonwijk geworden met spraakmakende architectuur en stedenbouw. Veel oude havengebouwen bleven staan. Architectuurtoeristen uit de hele wereld kijken hun ogen uit. De route kan ook op CS beginnen.
Meer informatie...
Javakade, Java-eiland, Amsterdam 
Oud en Nieuw Oostelijke Eilanden en Funen
De Oostelijke eilanden, aangelegd in de 17de eeuw als scheepswervengebied, zijn attractief door de mix van oud en nieuw. De Funen is een uiterst geslaagde nieuwbouwwijk: een parklandschap met zogenaamde 'hidden delights'.
Meer informatie...
Van Gendthallen
Binnenstad Amsterdam De oude stad
Op deze route leer je de binnenstad kennen in al zijn facetten. De wandeling is uiterst afwisselend. Gouden Eeuw, Middeleeuwen, stiltegebieden, prachtig stukje stadsvernieuwing en de levendige 'rosse buurt'.
Meer informatie...
Schreierstoren, Amsterdam 
Binnenstad Amsterdam De oude stad per fiets
In geen wereldstad kun je zo veilig en makkelijk fietsen. Voordeel van de fiets is dat je een snel een overzicht krijgt van de hele binnenstad. Je hoeft nauwelijks een highlight te missen. We stappen af en toe af voor een mini-wandeling.
Meer informatie...
 
Centrum Grachtengordel
Amsterdam heeft veel grachten met onnoemelijk veel grachtenpanden, je weet niet waar je moet kijken. En meestal doe je dat ook nauwelijks, onderga je de sfeer van de grachten, en that's it. Daaraan maakt deze rondleiding een einde. We vertellen hoe die unieke grachtengordel, Wererlderfgoed sinds 2011, tot stand kwam, bekijken bijzondere grachtenpanden, vertellen over vijf eeuwen bouwstijlen. Na de tour bent u een verkwikt en wijzer mens.
Meer informatie...
Huis met de Hoofden, Keizersgracht
Nieuwe architectuur Amsterdam Fietstocht / wandeling IJburg
In IJburg, een opgespoten stuk land in het IJmeer waar uiteindelijk 18.000 woningen voor 45.000 zullen wonen, is al veel te zien en te genieten. Ook hier veel variatie, net als in het Oostelijk Havengebied. Voorlopig hoogtepunt zijn prachtige bruggen en een wijkje met vrije kavels.
Meer informatie...
Nesciobrug, IJburg
Fietstocht langs nieuwe architectuur Amsterdam De 10 Bruggen Fietstocht naar IJburg
Tien nieuwe Amsterdamse bruggen zijn in korte tijd beroemd geworden. Onder andere De Jan Schaeferbrug, de Nesciobrug en Ennäeus Heermabrug. De fietstocht voert door een schitterend oever­landschap. En dan is er IJburg, proeftuin van moderne architectuur.  
Nesciobrug, IJburg
Binnenstad Amsterdam Alles wat je moeder verboden heeft
Deze wandeling toont de 'dark side' van Amsterdam in een van de aantrekkelijkste wijken. Hoe Amsterdam de verslaafdenproblematiek met politiek realisme probeerde op te lossen. De werkelijkheid van de Wallen. De mooiste hoerenbuurt ter wereld, maar hoe krijgt de politiek greep op de uitwassen?
http://www.adswandelkantoor.nl/navigation/rondleidingen/beschrijvingen/Darkside.html" target="_self">Meer informatie...
Oudezijds Voorburgwal
Joods Amsterdam, Geschiedenis, Tweede Wereldoorlog Joods Amsterdam
Deze wandeling gaat door voormalige Joodse wijken. Langs beroemde Joodse monumenten, onder meer het indrukwekkendste synagogencomplex ter wereld. Maar ook door een stuk wereldgeschiedenis. Hoe de Joden, terechtgekomen in het 'Jeruzalem van het Westen', uiteindelijk grotendeels werd uitgemoord door de nazi's.
Meer informatie...
Portugese Synagoge
Binnenstad Amsterdam Plantage

De Plantagebuurt was eeuwenlang de plek voor tuinen, uitspanningen en lusthoven, dé plaats voor vertier. Pas in de 19de eeuw veranderde dat. Er zijn vele rijksmonumenten. Artis, Entrepotdok, Vakbondsmuseum (Berlage), de Hortus Botanicus, de Hollandsche Schouwburg.


Meer informatie...
Entrepotdok, Amsterdam
Gouden Eeuw van Amsterdam Rembrandt route
Langs plekken die door Rembrandt geschilderd of getekend zijn, zoals de Montelbaanstoren en de Waag. Waar de Nachtwacht geschilderd werd, en waar hij later kwam te hangen. We zien ook zijn atelier en zijn eerste woning, en waar zijn innig geliefden begraven werden.
Meer informatie...
Rembrandt, zelfportret
Amsterdamse School Berlage en de Amsterdamse School
Wie in 'Zuid' niet aan zijn trekken komt, is gek. Verbijsterend mooie buurten, meest gebouwd in de jaren '20. Nooit meer geëvenaard, niet qua stadsplan, niet qua architectuur. Heel veel Amsterdamse School. Maar ook veel 'rationalistische' architectuur van zeldzaam niveau.
Meer informatie...
Nieuwe architectuur Architectuurwandeling Zuidas
Aan de Zuidas verrijst een grandeur die je nu eens echt on-Nederlands kunt noemen. Toparchitectuur van Nederlandse en buitenlandse architecten. En geen negen tot vijf-wijk.
Meer informatie...
Nieuwe architectuur Grand Tour Amsterdam Architectuur
Amsterdams doen in een halve dag. Dat kan dankzij onze ‘Grand Tour’ per auto of busje. Een rit met mini-wandelingen langs nieuwbouw of oudere wijken.
Meer informatie...
Mix oud en nieuw
Amsterdam
Fietstocht Westerdok, Westerpark, Westergas, GWL-terrein, Staatsliedenbuurt
Een fietstocht langs de Westelijke Eilanden, het Westerdokseiland, de Westergasfabriek, Westerpark. Langs de top van de Amsterdamse School. De wereldberoemde Silodam. De Houthavens met containerwoningen. En niet te vergeten de Staatsliedenbuurt. Hoe een nogo-area een toplocatie kon worden. 
Meer informatie...
Silodam, Amsterdam
Mix oud en nieuw
Amsterdam
Amsterdam-West via Westelijke eilanden en Westerdokseiland
De westelijke eilanden behoren tot de top van de binnenstad. Even verderop, in de Spaarndammerbuurt, ben je bij de top van de Amsterdamse School-architectuur. En dan heb je een moderne top, de Silodam, al gehad....
Meer informatie...
Pakhuizen Prinseneiland, Amsterdam
Amsterdamse School De Baarsjes
Architect Boeken was in 1927 verrukt over de nieuwe stadsuitbreiding rond Mercatorplein. Beter dan Plan Zuid, vond hij. De gebouwen en straatwanden in Amsterdamse School-stijl zijn ondergeschikt aan het totaalbeeld. Wat overheerst, is de totaalindruk: de rangschikking, het ritme, de kleur, de balans...
Meer informatie...
School in De Baarsjes
Binnenstad Amsterdam Hofjeswandeling in de Jordaan
De Jordaan heeft die pittoreske, kleinschalige sfeer waar iedereen tegenwoordig voor valt. Hoogtepunt zijn de hofjes, vaak bedreigd en toch maar niet afgebroken...
Meer informatie...
Karthuizerhofje, Amsterdam Jordaan
Binnenstad Amsterdam Amsterdam Wereldstad
Amsterdam is misschien een groot dorp, maar zeker ook een wereldstad. Bepalend daarvoor zijn vooral de talloze nieuwkomers uit het buitenland, die sinds de 16de eeuw hun kennis en capaciteiten en meebrachten. Hoe Joden, Chinezen, Armenen, Franse hugenoten, moslims, enz. de stad groot maakten.
Meer informatie...
Armeense Apostolische Kerk
Multiculturele stad De Nieuwe Bijlmer
Vrij geruisloos wordt de Bijlmermeer omgebouwd tot een topwijk. Met Veel laagbouw, in een tijd dat mooie architectuur geen vies woord meer is.
Meer informatie...
Woningen Ton Venhoeven, Bijlmermeer
Multiculturele stad Amsterdam Nieuw West
Een ware ontdekkingstocht. Nieuw-West is buitengewoon groen, niet-grachtengordel, stedenbouwkundig hoogtepunt, afwisselend, hoofdoekenland en schotelcity. Don’t miss it!
Meer informatie...
Binnenstad en Oostelijk Havengebied, Amsterdam Langs de oude havens: van binnenstad naar Oostelijk Havengebied
Aan een van de boeiendste stukken van de binnenstad lag vroeger de haven. Via een enorm sfeervol waterrijk parcours wandelen we verder naar het Oostelijk Havengebied (haven tussen 1880 en 1980), met nu spraakmakende nieuwbouw.
Meer informatie...
Scheepvaarthuis, Amsterdam
Hergebruik industriegebied
Wandelen over het NDSM-terrein
In de jaren '70 verdween de NDSM aan de noordelijke IJoever in Amsterdam. Op het 32 ha grote terrein van scheepswerf NDSM ontwikkelt zich nu een wijk met een zeldzame afwisseling van wonen, werken, recreatie en evenementen. Oude loodsen, intussen rijksmonument geworden, blijven behouden.
Meer informatie...
Kraanspoor, NDSM/terrein
Historisch Noord
Langs oude zeedijken en tuindorpen
Fragmenten van Noord behoren tot de schilderachtigste van Amsterdam: de eeuwenoude Nieuwendammerdijk en de Schellingwouderdijk. Achter de dijk bevindt zich een sfeervol Amsterdamse School-tuindorp. En verderop de idyllische vroeg 20ste-eeuwse tuindorpen Disteldorp en Vogeldorp.
Meer informatie...
Nieuwendammerdijk
Vroegtwintigste-eeuwse architectuur Sociale woningbouw route
De sociale woningbouw van Amsterdam is wereldberoemd. In de jaren tien, twintig en dertig van de twintigste eeuw werden arbeiderswoningen gebouwd van een buitengewoon hoog niveau, zowel wat woonkwaliteit als architectuur betreft, uniek in Europa. Verantwoordelijk hiervoor was een een zeldzame mix van gedreven mensen op sleutelposities, die elkaar vonden in het streven goede sociale woningbouw te bouwen. Een fietstocht.
Meer informatie...
Randen van de stad Fietstocht rond het IJ
Fietsen langs de noordelijke én zuidelijke IJ-oevers. Oeverlandschappen, machtige sluizen, dorpsachtige dijkbebouwing, voormalige scheepswerventerreinen. Maar ook nieuwbouwwijken, een brokje Amsterdamse School en het laatste rafelrandje van de stad.
Meer informatie...
Nieuwendammerdijk
Randen van de stad De nieuwe noordoevers van het IJ
Een fietstocht over de NDSM-werven en de arbeiderswoonwijken eromheen. Eerst de voormalige NDSM-werf, attractief dankzij nieuwe functies. Dan de nieuwbouwwijk Overhoeks met het beeldbepalende Filmmuseum. Tenslotte de idyllische vroeg 20ste-eeuwse tuindorpen Disteldorp en Vogeldorp. Laagbouw, volgens het ideaal van de tuinstad.
Meer informatie...
Voormalige scheepshelling NDSM
Binnenstad Amsterdam Religieus Amsterdam
Een wandeling door de hele oude stad. Langs kerken, kapellen en kloosters, plekken met een religieuze achtergrond. We wippen af en toe een kerk in. Op deze route leer je de binnenstad goed kennen, aan de hand van een thema.
Meer informatie...
Bethaniënklooster
Tuindorp Betondorp en Nieuwe Ooster
Betondorp (jaren '20) is een tuindorp. Met laagbouw in het groen: voor- en achtertuintjes, talloze plantsoentjes en hofjes. Vanwege de hoge prijzen van baksteen experimenteerde men met betonbouw, vandaar de naam Betondorp. Het leverde merkwaardigerwijs toparchitectuur op. De ernaast liggende Nieuwe Ooster is een van de mooiste begraafplaatsen van Nederland.
Meer informatie...
Betondorp
Historische architectuur Wandelen in het Museumkwartier
Prachtige buurt, dat Museumkwartier. Hier leeft Amsterdams gegoede burgerij in zijn voorname stadsvilla's en parkrand woningen. Véél interessante architectuur, eklektische stijl van het fin du siècle en Art Nouveau - wie beweerde er dat Amsterdam geen Jugendstil heeft? Om de hoek shopt het nieuwe geld er lustig op los in de P.C. Hooft, stadsjeugd verpoost zich met barbecue en bubbels in het Vondelpark.
Meer informatie...
Utrecht De Utrechtse binnenstad
Utrecht, niet ver van Amsterdam, is een van de mooiste Nederlandse steden - dat weet bijna niemand. Je moet eerst door de gribus van Hoog-Catharijne heen, daarna is het feest. Volstrekt unieke grachten.  Art Nouveau. Idyllische pleintjes, dorpse buurtjes. Romaanse kerken.
Meer informatie...
Schouwburg, Utrecht 
  N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.