Home

 

 


Sociale woningbouw route


De sociale woningbouw van Amsterdam is wereldberoemd. In de jaren tien, twintig en dertig van de twintigste eeuw werden arbeiderswoningen gebouwd van een buitengewoon hoog niveau, zowel wat woonkwaliteit als architectuur betreft, uniek in Europa. De verantwoordelijke bestuurder was wethouder Floor Wibaut, dit jaar 150 jaar geleden geboren.

   

Wibaut was overtuigd dat ‘het uitgangspunt voor verhoging van beschaving in de arbeidersklasse moet liggen in verbeteringen van de woningen.’ Hij had zich als gemeenteraadslid al intensief met woningbouw beziggehouden, tot hij in 1914 als eerste socialist wethouder werd. Hij werkte uitstekend samen met burgemeester Tellegen, ambtenaar Keppler en raadslid P.L. Tak.

Alleen een fietstocht doet recht aan de sociale woningbouw van begin 20ste eeuw. Een rit via de arbeiderspaleizen van De Klerk in de Spaarndammerbuurt. Via het sfeervolle Oud-West de rationalistische complexen van onder meer Van der Pek. Amsterdam-Zuid, voor andermaal topmonumenten van De Klerk en Kramer. Door de Indische Buurt, met zijn middenstandwoningen. En niet te vergeten de Transvaalbuurt in Oost, een andere highlight in de sociale woningbouw.

Verdere gegevens fietstocht:
Duur: ongeveer 3 uur
Prijs: € 15 per persoon + de huur van een fiets. Voor bedrijven en instellingen komt de btw erbij.
Reserveren: Stuur een mail naar bf@stadswandelkantoor.nl  Of bel 020-4190022  / 06-41967625 / 06-41967655. 


N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.