Home

Fietstocht Westerpark, Westelijke Eilanden en Westerdok


Een van de mooiste fietstochten voert door Amsterdam-Westerpark, de Westelijke Eilanden, het Westerdok, de Westergasfabriek en zo verder. Alles ten westen van het Centraal Station. Geen massale toeristenstroom daar, maar in schoonheid en variatie nauwelijks te overtreffen. Een mix ook van modern en historisch.
Een wandeling is net zo goed mogelijk.  Klik hier

 GWL-terrein, Westerpark Silodam ´t Schip, Spaarndammerbuurt 

Daar is bijvoorbeeld de Spaarndammerbuurt met zijn weergaloos mooie Amsterdamse School-architectuur van architect Michel De Klerk. Het naburige terrein van de Westergasfabriek is een groots cultuurpark en populaire uitgaansplek geworden. Maar dan hebben we al een heel eind gefietst. Door een stuk historisch Amsterdam. De sfeervolle Haarlemmerbuurt. De Westelijke eilanden met zijn dorpse sfeer. De grootstedelijke bebouwing van het Westerdokseiland. En de intussen wereldberoemde Silodam, een recent appartementencomplex van architectenbureau MVRDV.  

We besluiten de tocht met een rondgang door de Staatsliedenbuurt. Het was in de jaren ’80 een no-go area – velen durfden de wijk niet in, ‘de straat regeert’ heette het. Maar je ziet wat opknapbeurten, stadsvernieuwing, en hergebruik van industrieel erfgoed teweeg kunnen brengen. Architect Rob Krier gaf de Kostverlorenkade een totaal ander aanzien met zijn monumentale nieuwbouw in postmoderne stijl.

Op het voormalige Gemeente Water Leidingterrein (GWL-terrein) is een milieuvriendelijk woonwijkje gebouwd onder de supervisie van architectenbureau KCAP. Beeldbepalende negentiende-eeuwse gebouwen bleven er gespaard.

 

De oude Houthaven ten slotte is tijdelijk een buurtje met studentencontainers en piepkleine studentenkamertjes op het schip Rochdale One. Om de een of andere reden het aanzien waard, al was het maar vanwege zijn originaliteit.

 

Verdere gegevens fietstocht:
Duur: ongeveer 3 uur
Prijs: 15 euro p.p.
Start: onderling te bepalen

Reserveren: Stuur een mail naar bf@stadswandelkantoor.nl . Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655.


N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.