Home
 

De Plantage


De Plantagebuurt kwam in 1658 binnen de stadsomwalling te liggen, maar bleef lange tijd onbebouwd. Het werd de plek voor tuinen, uitspanningen en lusthoven. 's Zondags en in de zomer was de Plantage dé plaats voor vertier. Met name voor wandelen, waar de Amsterdammer destijds zo van hield, jong en oud, van alle rangen en standen.

Entrepotdok

De buurt werd doorsneden door lanen met linden, iepen en kastanjes. De Plantage werd pas in de 19de eeuw langzaam bebouwd met woonhuizen en werd een van de aantrekkelijkste woonbuurten. Highlight is het Entrepotdok, een 800 meter lange rij pakhuizen, waar goederen uit het buitenland en ook bestemd voor het buitenland tijdelijk opgeslagen werden, zonder dat er geen accijns over betaald hoefde te worden. Hiermee hoopte de stad de handel te stimuleren. De pakhuizen zijn nog niet zo lang geleden door architectenbureau Van Stigt prachtig verbouwd tot appartementen.

Artis
Toeristische trekpleister nummer één is Artis. Uitgever en boekverkoper Gerard Westerman nam het initiatief. De gemeente had er geen belangstelling voor, maar Westerman zette door, exposeerde in zomermaanden opgezette dieren en dierskeletten, en richtte een zoölogisch genootschap op, meteen met groot succes. Artis onvat nu een groot deel van de Plantagebuurt. Dit voormalig groengebied met buitenplaatsen is nog steeds een rustige wijk met brede straten en een buitengewone sfeer. En met een lange reeks rijksmonumenten. Bahalve Entrepotdok en Artis onder meer het Vakbondsmuseum (Berlage), de Hortus Botanicus, nieuwbouwproject Aquartis, het Wertheimpark en de Hollandsche Schouwburg, waar Joden verzameld werden voordat ze naar de concentratiekampen vervoerd werden.

Hortus Botanicus Vakbondsmuseum Wertheimpark

Verdere gegevens wandeling:
Duur: ongeveer 2 uur
Prijs: 12,50 euro p.p.
Reserveren: Stuur een mail naar info@stadswandelkantoor.nl. Of bel 020-4190022, 020-4197582.


N I E U W S
Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Ontdek het Oostelijk Havengebied, 2de druk
De vraag naar ons snel uitverkochte boek bleef aanhouden. Ontdek het Oostelijk Havengebied is daarom herdrukt. Hier nogmaals de bespreking. Meer...

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.