Home
 

Langs oude zeedijken en tuindorpen


Denkend in categorieën heet Noord een ‘modern’ stadsdeel. Toch behoren frragmenten van het stadsdeel tot de schilderachtigste van Amsterdam. Dan gaat het in de eerste plaats om de eeuwenoude Nieuwendammerdijk en zijn verlengde, de Schellingwouderdijk. Zeer oude zeedijken met hun houten laagbouwhuisjes, kerkjes, dwarspaadjes en slootjes. In feite een van de absolute highlights van Amsterdam, nog nauwelijks ontdekt door de toerist. Ze liggen dan ook op geen enkele doorgaande route, wat in dit geval een voordeel is.

 

Nieuwendammerdijk Sculptuur Hildo Krop, Nieuwendam Nieuwendammerdijk  Purmerplein, Nieuwendam Van der Pekbuurt Disteldorp
 Vogelbuurt Laantje aan de Nieuwendammerdijk

Achter de dijk bevindt zich, nogal verrassend, een heel sfeervol Amsterdamse School-wijkje met 1000 eengezinswoningen voor arbeiders. Een tuindorp, naar een ontwerp van B.T. Boeijinga, gebouwd. Het stond voor de oorlog bekend als een van de mooiste tuindorpen van Europa. Veel huizen hadden een tuin en een badcel, wat revolutionair was voor die tijd.

Meer naar het westen liggen de idyllische vroeg 20ste-eeuwse tuindorpen Disteldorp en Vogeldorp. Soms, in het geval van Disteldorp, voor de tijdelijkheid gebouwd, maar na opknapbeurten nog altijd bewoond. Het zijn niet de minste architecten die er gebouwd hebben: onder anderen Gratama, Berlage, van Epen en Van der Pek. Bovendien zijn deze wijken volgens het ideaal van grote woningbouw-man Keppler gebouwd: laagbouw, volgens het ideaal van de tuinstad.

Historisch Amsterdam-Noord gaat zowel per fiets als wandelend.

Reserveren / info: Stuur een mail naar info@stadswandelkantoor.nl. Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655.


N I E U W S
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.