Home

Joods Amsterdam


Amsterdam heeft een rijk joods verleden. De stad was in de zeventiende eeuw het laatste toevluchtsoord voor Joden uit Portugal, op de vlucht voor de katholieke Inquisitie . Zij zagen Amsterdam als het Jeruzalem van het westen. Later volgden vele joden uit Duitsland en Polen naar de stad, op de vlucht voor pogroms.

Portugese Synagoge De Dokwerker Uilenburger Synagoge Portugese Synagoge

De uiteindelijk tot 80.000 mensen gegroeide Joodse bevolking heeft de stad veel geschonken. Kennis over handel met de middellandse zee-landen, kennis over tabaks- en diamanthandel. De stad wemelt van de Joodse monumenten. Onder meer het indrukwekkendste synagogen-complex ter wereld rond het Mr. Visserplein, waar 6 (voormalige) synagogen te vinden zijn.

De oorlog
Tijdens de wandeling door voormalige Joodse wijken komen de gruwelijke lotgevallen van de Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog aan de orde – ze werd grotendeels uitgemoord. Stap voor stap volgen we het vernietigingsproces. Het verzamelen voor transport op het Centraal Station, de Februaristaking, de Jodenster, het concentreren in getto’s, de medewerking van de Amsterdamse politie, het afnemen van geld en bezittingen. We komen langs het Auschwitzmonument in het Wertheimpark van Jan Wolkers, langs het beroemde standbeeld de Dokwerker, het gebouw van de Joodse Raad, en de Hollandsche Schouwburg, waar een kleine expositie is ingericht.

Kosten 12,50 euro p.p. exclusief eventuele entrees. Aanmelden bf@stadswandelkantoor.nl


N I E U W S
Fietstocht door historisch Nieuwendam, vrijdag 11 augustus
Architectuurrondleiding door het groene en blauwe oeverlandschap van een prachtig stuk Amsterdam. Meer...
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.