Home
 

De nieuwe noordoever van het IJ


Op deze prachtige fietstocht langs de noordelijke IJ-oevers staat het industriële verleden van Amsterdam centraal. Het accent ligt op de westkant van de IJ-oevers, de NDSM-werven en de arbeiderswoonwijken die eromheen liggen. Minstens even interessant is het tweede thema: hoe die langgerekte scheepsbouwzone langs de oevers van het IJ naar onze tijd getild wordt. Een helder voorbeeld van het denken en doen van de huidige Amsterdamse stedenbouwers.

De NDSM-werf, in de jaren '70 verlaten, liet een mooi industrieel landschap achter, desolaat, met de schoonheid van verlaten kaden en loodsen. Op het 32 ha grote terrein ontwikkelt zich nu een wijk met een afwisseling van wonen, werken, recreatie en evenementen. Oude loodsen, intussen rijksmonument geworden, blijven behouden. Verderop komen we bij de nieuwbouwwijk Overhoeks met het nieuwe beeldbepalende Filmmuseum.

Niet ver daarvandaan liggen de idyllische vroeg 20ste-eeuwse tuindorpen Disteldorp en Vogeldorp. Soms, in het geval van Disteldorp, voor de tijdelijkheid gebouwd, maar na opknapbeurten nog altijd bewoond. Het zijn niet de minste architecten die er gebouwd hebben: onder anderen Gratama, Berlage, van Epen en Van der Pek. Bovendien zijn deze wijken volgens het ideaal van grote woningbouw-man Keppler gebouwd: laagbouw, volgens het ideaal van de tuinstad. Wij vertellen u het verhaal van die sociale woningbouw en de tuinstadbeweging.

 Voormalige Scheepshelling NDSM Filmmuseum en kantoortoren 'Overhoeks' Kraanspoor

 De 'Delta Queen'  Disteldorp Vogelbuurt

Duur: 2 uur of 3 uur. De rondleiding van 3 uur steekt het Noord-Hollands Kanaal over naar de Vogelbuurt en de Hamerstraat regio, waar ook spannende dingen gebeuren. 
Prijs:  € 12,50 (twee uur) of € 15 (drie uur) per persoon, excl. de fiets
Reserveren / info: Stuur een mail naar info@stadswandelkantoor.nl. Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655.


N I E U W S
Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Ontdek het Oostelijk Havengebied, 2de druk
De vraag naar ons snel uitverkochte boek bleef aanhouden. Ontdek het Oostelijk Havengebied is daarom herdrukt. Hier nogmaals de bespreking. Meer...

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.