Home
  

IJburg


IJburg is een opgespoten stuk land in het IJmeer waar uiteindelijk 18.000 woningen voor 45.000 mensen moeten komen. De wijk is nog verre van af, en juist dat zorgt voor een 'experience': deels ongerept land, een park op een vroegere vuilstortplaats, prachtig gezicht op het grote IJmeer, veel vrije kavels die zich van geen enkele regel iets aantrekken, dan weer een strakke vormgeving op het hoofdeiland. Kortom, genoeg te beleven voor een uiterst afwisselende wandeling of fietstocht.

Heermabrug - Nicolas Grimshaw Daltonschool Steigereiland IJburg
 Vaillantlaan, Steigereiland IJburg 

De toegangspoorten naar IJburg mogen er zijn. Op de eerste plaats de Ennäeus Heermabrug van architect Nicolas Grimshaw, waarvoor een veelheid aan bijnamen in omloop is. Fietsers kiezen liever voor de Nesciobrug van architect Jim Eyre, de fiets- en voetbrug over het Amsterdams Rijnkanaal met een prachtig uitzicht.

We zien het al fameuze Steigereiland, waar adembenemende straatwanden zijn gebouwd en waar het soms niet gek genoeg kon gaan. Waar een heuse waterwijk is gebouwd met drijvende woningen, paalhuizen en kadegebouwen. Verderop staan de grote bouwblokken van het Haveneiland. Met veel nadruk is daar gezocht naar een balans tussen orde en chaos. De opzet is streng, maar de openbare binnenplaatsen bieden een ongekende variatie.
Op het Kleine Rieteiland staan tal van experimentele stadsvilla´s.

Haveneiland  De Witte Kaap

Het kan allemaal wandelend. Maar fietsen vanuit Amsterdam-Centrum kan ook. De tocht gaat dan via het Oostelijk Havengebied. We passeren highlights van deze wijk: de Goudkust waar iedere bewoner zijn eigen architect koos, bijzondere gebouwen als de Whale en Piraeus. Verder gaat het langs een schitterend oever­landschap van IJ, Benedendiep en IJmeer. We passeren historische plekken, zoals het 'eind­­punt' van Amsterdam en herberg Zeeburg. Via het Diemerpark bereiken we IJburg, de proeftuin van moderne architectuur. Langs een andere route gaan we terug naar de binnenstad. Totale afstand: ongeveer 20 kilometer.

Verdere gegevens wandeling of  fietstocht:
Duur: ongeveer 2-3 uur
Prijs voor groepen: 12,5 euro p.p. voor een 2-urige wandeling

en 15,00 euro voor een 3-urige fietstocht. E xcl. consumpties en eventuele huur fiets.
Reserveren: Stuur een mail naar info@stadswandelkantoor.nl. Of bel 020-4190022 / 06-41967625 / 06-41967655.


N I E U W S
Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Ontdek het Oostelijk Havengebied, 2de druk
De vraag naar ons snel uitverkochte boek bleef aanhouden. Ontdek het Oostelijk Havengebied is daarom herdrukt. Hier nogmaals de bespreking. Meer...

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.