Home

 

 


Betondorp en Oosterbegraafplaats


De sociale woningbouw van Amsterdam is wereldberoemd. Betondorp, gebouwd in de jaren twintig, is een van de hoogtepunten. Een idyllische wijk, volgens de meest ambitieuze idealen van het socialisme gebouwd, namelijk als tuindorp. Met laagbouw in  het groen: voor- en achtertuintjes, talloze plantsoentjes en hofjes. Omdat de prijzen van baksteen na de Eerste Wereldoorlog hoog waren, experimenteerde men met 9 verschillende methoden van betonbouw, vandaar de naam Betondorp.

Woningen Zaaiersweg. Architect: Dick Greiner. Woningen Duivendrechtselaan. Architect: Jakoba Mulder.  Woningen Akkerstraat. Architect: Jan Gratama.    

Het leverde architectuur van topklasse op. Zo ontwierp Dick Greiner met korrelbeton zijn beroemde Brink, het centrale plein met louter rijksmonumenten. Elders ontwierp Han van Loghem zijn strakkere gebouwen. De route is ook een beetje een Johan Cruijff-route, want hij voert langs de huizen waar hij gewoond heeft, de school die hij bezocht. En verder langs de drie adressen waar Karel en Gerard (van het) Reve hun jeugd doorbrachten. 

Nieuwe OosterDe route kan makkelijk gecombineerd worden met een bezoek aan de aangrenzende Nieuwer Oosterbegraafplaats. In 1892 ontworpen door de beroemde landschapsarchitect L. A. Springer. Eveneens een rijksmonument, een van de mooiste begraafplaatsen van Nederland, waar talloze beroemdheden begraven liggen. De Nieuwe Ooster heeft ook de status van arboretum, gezien de bijzondere bomenverzameling.

Verdere gegevens:
Duur: ongeveer 2 uur
Prijs: € 12,50 per persoon. Voor bedrijven en instellingen komt de btw erbij.
Reserveren: Stuur een mail naar bf@stadswandelkantoor.nl  Of bel 020-4190022  / 06-41967625 / 06-41967655. 


N I E U W S
Joods Amsterdam. Donderdag 4 en vrijdag 5 mei 2017 vanaf de Nieuwmarkt.
Een wandeling door drie prachtige buurten met een tragisch verleden. meer...

Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.