Home

 

 


De Baarsjes


Architect Boeken was in 1927 verrukt over de nieuwe stadsuitbreiding rond Mercatorplein. Zelfs beter dan Plan Zuid, vond hij. De gebouwen, straten en straatwanden in Amsterdamse School-stijl zijn ondergeschikt aan het totaalbeeld. Wat overheerst, is de totaalindruk: de rangschikking, het ritme, de kleur, de balans...

Het Mercatorplein was middelpunt van een groot plan, het 6000-woningen plan, in 1922 geïnitieerd door twee particuliere Bouwmaatschappijen. Geen avant-gardistisch plan, maar uniek vanwege de eenheid van stedenbouw en Amsterdamse School-architectuur. Een uitgekiende combinatie van 9 km straatgevels, gebaseerd is op grootschalige woningbouw. De buurt is het resultaat van een zeldzaam doeltreffend samenspel van particuliere bouwondernemers, de gemeente en enkele zeer goede architecten. En dat allemaal ten behoeve van sociale woningbouw, tot dan toe gemeden door particuliere bouwers. Gemeente en architecten moesten wat inbinden om het betaalbaar te houden, maar de gemeente wist de regie te behouden, werkelijk uniek.

Al tijdens de bouw verschenen er bijna dagelijks berichten over het plan in de pers. Algemeen was het enthousiasme. De eerste paal werd geslagen in 1922, de laatste in september 1926. In nog geen vier jaar kwam de bouw van 6000 woningen tot stand, voor die tijd een ongekende operatie.

De rondleiding gaat ook door de Bos en Lommerbuurt, met onder meer prijswinnende nieuwbouw, en de 19de-eeuwse Chassébuurt, waar Kees Fens met liefde over schreef.

Vierde Ambachtsschool Mercatorplein Gabralstraat

 Reserveren: Stuur een mail naar bf@stadswandelkantoor.nl 
Of bel 020-4190022  / 06-41967625 / 06-41967655. 


N I E U W S
Stadswandelkantoor op Facebook
Al jaren deelt Stadswandelkantoor het nieuws over onze activiteiten via Facebook. Meer..

Amsterdam acht keer anders
Acht themaroutes door rustige delen van vooral de binnenstad en iets doorbuiten. Meer

Wandelen met de CJP Cultuurkaart
Scholen kunnen voor hun CKV-lessen heel goed terecht bij Stadswandelkantoor. Voor historische en architectuurrondleidingen, mét Cultuurkaart-korting. Meer..

Ontdek het Oostelijk Havengebied, 2de druk
De vraag naar ons snel uitverkochte boek bleef aanhouden. Ontdek het Oostelijk Havengebied is daarom herdrukt. Hier nogmaals de bespreking. Meer...

Meer Nieuws...
Stadswandelkantoor Amsterdam. City Walks Office Amsterdam. Stadtwanderungen Amsterdam. Rondleidingen, wandelen, fietsen.